Taxen är en ras som finns i nio olika varianter. Det finns tre olika håranlag, kort-, lång- och strävhår. Där utöver finns det tre olika storlekar, kanin, dvärg och normalstor. 


Bakgrund
Taxens ursprungsland är Tyskland och rasen härstammar från lågbenta tyska stövare. Taxen har en historia som mångsidiga och användbara jakthundar. De första taxarna i Sverige var allround-jakthundar, men kom att alltmer bli specialiserade som grythundar och långsamt drivande hundar. 


Användningsområde
Taxen är en mångsidig jakthund. I samband med ökningen av rådjursstammen i Sverige under 40-talet uppstod behovet av små, långsamdrivande hundar och taxen utvecklades till en populär rådjursspecialist. Även om intresset för grytjakt i Sverige minskat betydligt får vi inte glömma att många av rasens särdrag och formatet framavlats för att få en användbar grythund. De flesta taxar är framförallt trevliga familjemedlemmar och det är en av världens mest spridda hundraser.


Hälsa
Taxen är en förhållandevis frisk ras och blir ofta mycket gammal. Diskbråck och liknande ryggproblem drabbar taxar lite oftare än andra raser. . Man undviker att använda taxar med ryggproblem i aveln och följer den forskning som sker inom området. PRA (ögonsjukdom) förekommer ibland. Rasen finns med i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD).


Egenskaper / Mentalitet
Taxen är till sin natur vänlig med ett jämnt temperament, varken nervös eller aggressiv. Rasen är en passionerad, uthållig och energisk med en mycket bra nos. En tax ska alltid utstråla mod och självsäkerhet samt vara envis och energisk. Dessa egenskaper gör också taxen till en mycket uppskattad sällskapshund. De långhåriga varianterna och dvärg- och kanintaxar har ofta inte så utpräglade jaktegenskaper.


Storlek och utseende
De har korta ben, långsträckt kroppsform, kraftigt käkparti med välutvecklat bett, vilket är viktigt för en grythund. Rasen förekommer i tre olika storlekar där bröstomfånget avgör vilken variant den tillhör. Kanintax: hanar 27 cm - 32 cm, tikar 25 cm - 30 cm, vikt ca 3 - 4 kg. Dvärgtax: hanar 32 cm - 37 cm, tikar 30 - 35 cm, vikt ca 4 - 6 kg. Normaltax: hanar 37 cm - 47 cm, tikar 35 cm - 45 cm, vikt helst inte över 9 kg. Rasen förekommer också i tre olika hårlag; kort-, lång- och strävhårig. De vanligaste färgerna är svart med tanteckning, röd eller viltfärgad. 


Pälsvård
Pälsen på den korthåriga taxen ska vara kort, tät, glänsande och slätt åtliggande. Den kräver ingen särskild skötsel. Pälsen på den långhåriga taxen ska borstas och kammas med jämna mellanrum så att tovor inte bildas där håret är extra långt. Den strävhåriga varianten har en päls som behöver trimmas. Pälsen består av två lager; täckhår och underull. Ju fortare valpen/unghundens päls växer, desto tidigare bör den ses över första gången. I praktiken kan det handla om 5–6 månaders ålder. Pälsen ska inte klippas.


Denna text är delvis tagen av Svenska Taxklubben, taxklubben.org.


Tax tillhör grupp 4.